Impressie verbouwing

De verbouwing is gestart!

Het Dok wordt verbouwd. Het huis moet worden verduurzaamd, want met enkel glas, enkelsteens muren en een ouderwets dak lekken we aan alle kanten energie. Om ons te laten inspireren en adviseren hebben we architect Aerlant Cloïn van het gelijknamige architectenbureau in de arm genomen. We namen daarbij de gelegenheid waar om een langgekoesterde wens te laten uitkomen: meer direct contact vanuit het huis met de twee hectare tuin.

Daarom wordt beneden de indeling ‘omgeklapt’. Op de plaats van de huidige woonkamer en keuken komen een slaapkamer en de badkamer. En aan de achterkant van het huis komen de woonkamer met openslaande deuren naar de tuin, de keuken en een eetgedeelte.

Boven blijven de slaapkamers zoals ze zijn, maar met grote Velux dakramen. En op de huidige overloop ruimen we plaats in voor een toilet en een douche. Bovendien komt er een beter begaanbare trap. Duurzamer, lichter, meer van deze tijd, maar met behoud van het karakteristieke uiterlijk. Klik op de onderstaande plattegronden voor meer inzicht en lees verder onder de afbeeldingen.

plattegrond-beneden
plattegrond boven

Start aan de grote droom

Kerst 2023, de laatste huurder van Het Dok “oude stijl” is vertrokken. Nadat op 20 december door de Firma Van Tilburg een grote container voor opslag van de meubels was geplaatst (wat niet geheel zonder slag of stoot ging) op eigen terrein, alsmede een vuilcontainer voor aan de weg, kon er op 27 december dan echt gestart worden.

Als eerste zijn alle meubels keurig in folie gewikkeld en opgeslagen in de container. Uiteraard zijn meteen alle overige spullen gecontroleerd; Houden, weggooien, weggeven, hergebruiken of afvoeren. Alles is door mensenhanden gegaan. En wat we allemaal tegen zijn gekomen! Het is echt net als thuis. Wat een rotzooi verzamelen mensen toch in de loop der jaren. Maar een frisse nieuwe start vraagt ook om een frisse nieuwe blik!

Nadat het huis helemaal was leeggehaald kon de sloop beginnen. Aannemer Ronny (Kroonen Bouw) had aangegeven wat we eventueel allemaal zelf zouden kunnen doen. En zo geschiedde. Met vereende krachten werden tegels gebikt, plafonds gesloopt, laminaatvloeren afgevoerd, plinten van muren geschroefd, oude afzet wandjes vakkundig naar beneden gehaald, leidingen afgedopt, bad verwijderd en rachels van de muren getrokken. Hieronder (om een indruk te krijgen) het lijstje:

 

 • Keukenspullen inpakken
 • Inhoud woonkamer (TV kast en woonkamerkast) inpakken
 • Inhoud slaapkamers inpakken (boven en beneden)
 • Inhoud zolderetage inpakken
 • Bedden slaapkamers beneden afvoeren naar container
 • Kasten en interieur slaapkamers beneden afvoeren naar container
 • Bedden slaapkamers boven afvoeren naar container
 • Kasten en interieur slaapkamers boven afvoeren naar container
 • Verdiepingsvloer: bestaande vloerafwerking verwijderen en afvoeren
 • Afdak incl. constructie (linker zijgevel) geheel verwijderen en afvoeren
 • Verdieping: het verwijderen en afvoeren van vaste kasten, incl kastinrichting

De vorderingen

Nadat het bestuur met zeer gewaardeerde hulp van bekenden en vrienden van Het Dok, de werkzaamheden had overgedragen aan aannemer Ronny kon er in de tweede week van januari gestart worden met de daadwerkelijke verbouwing. De oude, veelal kapotte maar vooral veel te zware dakpannen gingen er als eerst af. Een nieuw raamwerk werd aangebracht en een van onze grote wensen ging daarmee gelijk in vervulling: prachtige grote dakramen boven. Veel licht en ruimte zijn hiermee gecreëerd.

Hieronder een kleine inkijk in de werkzaamheden die inmiddels volop uitgevoerd worden. Voor wie al eens in Het Dok geweest is, is het even goed kijken waar je bent maar aan de hand van de tekeningen kun je wellicht ontdekken hoe mooi het gaat worden.

Zien jullie, ook een andere grote wens, de prachtige nieuwe trap in de gang?

De eerste drie bouwvergaderingen zijn inmiddels achter de rug en we lopen nog op schema!