Selecteer een pagina
Banner historie

De geschiedenis van Het Dok

In het voorjaar van 1951 komt de toenmalige president-directeur van het ANP Herman van de Pol, op terugreis van een bespreking met het persbureau Belga in Brussel, in een café in Putte terecht. Aan de tap hoort hij dat er achter het dorp een boerderijtje te koop staat. Van de Pol gaat nieuwsgierig kijken naar het huisje op de Oude Postbaan 6. Dat bezoek biedt hem behalve een blik op een chaotische geitenboerderij ook uitzicht over bossen en stille landerijen.

Voor Van de Pol is het gauw bekeken. Met grote instemming van het personeel ondertekent hij op 31 juli 1951 de koopakte. Voor 10.000 gulden wordt de Stichting Onderling Personeelsfonds ANP eigenaar van een perceel bouwland en bosgrond met daarop een boerderij.

Het Dok

Van de Pol, die familie in de scheepvaart heeft, doopt het pand Het Dok, de plaats waar ANP’ers kunnen ‘aanmeren’ en uitrusten. De boerderij wordt opgeknapt en in september 1951 komen de eerste gasten.
“Ook de huisvrouw heeft recht op vakantie”, vindt Van de Pol. Dus komen er een werkster en een mevrouw die kookt, en de huurders kunnen van tevoren vast een boodschappenlijstje doorgeven.

Het Dok telt acht slaapplaatsen en in de beginjaren maken twee gezinnen gelijktijdig gebruik van het huis. Water komt uit een reservoir op zolder, een olielamp zorgt voor de verlichting en er is een privaat (wc) in de tuin.
Al snel worden veel verbeteringen aangebracht. Elektriciteit doet haar intrede en in 1955 krijgt Het Dok aansluiting op de waterleiding. Van de overblijfselen van de schuren en de kippenhokken wordt een “theehuis” gebouwd.

Historie Het Dok
Historie 1955

Heureka

In 1956 wordt het Personeelsfonds ANP ook eigenaar van het buurhuis Heureka op Oude Postbaan 4. Het ANP neemt in 1969 de exploitatie van de huizen in Putte en enkele caravans over, met standplaatsen in plaatsen als Castricum, Haamstede, Posterholt, Susteren, Reuver, Warnsveld, Esch-sur-Sure in Luxemburg, het Gelderse Putten en het Brabantse Andel.
In 1979 besluit het ANP de vakantiehuizen af te stoten en onder te brengen in beheer van de Stichting Vakantieverblijven ANP-Personeel. In 1984 krijgt deze stichting ter gelegenheid van het 50-jarige bestaan van het persbureau een bungalow in het Drentse Gasselte cadeau, waarna in 1985 de laatste caravans worden verkocht. Inmiddels is het Dok het enige vakantiehuis dat nog in beheer is van de stichting.

Een nieuw begin

In de loop der jaren is het huis meerdere keren verbouwd, de laatste keer in 2024. Om Het Dok te verduurzamen zijn de muren geïsoleerd, het dak is vernieuwd en voorzien van grote dakramen, er is dubbelglas en vloerverwarming. De verbouwing greep het bestuur om ook een langgekoesterde wens te vervullen: openslaande deuren naar de tuin. Daartoe is de volledige inrichting omgedraaid, zodat het huis veel lichter en moderner is geworden.